آموزش و نگهداری

علل و علائم خرابی کمپرسور کولر گازی و نحوه تعمیر آن

کمپرسور کولر گازی

موتور یا کمپرسور کولر گازی که اغلب به عنوان قلب سیستم خنک کننده از آن یاد می شود، جزء مهم و گران قیمتی در دستگاه تهویه مطبوع هوا است. کمپرسور با فشرده سازی مبرد نقش مهمی در چرخه خنک کننده کولر گازی ایفا می کند، بطوریکه باعث می شود تا مبرد بتواند در سیستم جریان پیدا کند و گرما را از بین ببرد. کمپرسور کولر گازی که در شرایط خوبی نگهداری شده است می تواند با راندمان بالایی کار کند و محیط خانه را در طول ماه های گرم، خنک و راحت نگه دارد.

درست است که کمپرسور کولر گازی قطعه ای گران محسوب می شود، اما رفع همه مشکلات آن هزینه بر نیست. دانستن اینکه چه مشکلی برای کمپرسور کولر گازی رخ داده است به شما کمک می کند تا هزینه تعمیرات را شناسایی و نحوه جلوگیری از بروز مشکلات مشابه در آینده را مشخص کنید. البته باید توجه داشته باشید که نگهداری نادرست از کمپرسور و توجه نکردن به مشکلات آن، می تواند باعث خرابی کامل کمپرسور شده و هزینه زیادی برای تعویض آن طلب کند.

وظیفه کمپرسور کولر گازی

کمپرسور کولر گازی که حدود 8 تا 20 سال عمر دارد، مبرد را در سراسر سیستم پمپ می کند تا به خوبی به گردش دربیاید. وقتی که مبرد وارد اواپراتور که در یونیت داخلی کولر گازی قرار دارد می شود، گرما را از داخل خانه به وسیله یک فن به خود جذب می کند که این باعث می شود مبرد به گاز تبدیل شود. این گاز توسط کمپرسور فشرده و بیشتر گرم می شود. سپس مبرد توسط کمپرسور به سمت کویل های کندانسور که در یونیت بیرونی کولر گازی قرار دارد پمپ شده و در فضای باز گرمای خود را به بیرون انتقال داده و خنک می شود. سپس با بازگشت مبرد به اواپراتور برای تکرار چرخه، فشار در شیر انبساط کاهش می یابد و به مبرد اجازه می دهد گرما را راحت تر جذب کرده و به گاز تبدیل شود.

به عبارت دیگر گاز مبرد درون اواپراتور کولر گازی گرما را از محیط داخل خانه جمع آوری می کند و پس از آن به سمت کمپرسور جریان می یابد. حجم گاز مبرد در کمپرسور با فشرده شدن کاهش پیدا کرده و دمای آن افزایش می یابد و به گازی با فشار بالا تبدیل می شود. بعد از آن، مبرد به سمت کویل های کندانسور جریان می یابد تا گرمایی را که از محیط خانه جذب کرده است در بیرون از خانه آزاد کند. سپس دوباره به مایعی تبدیل می شود که به واحد داخلی جریان می یابد. این چرخه بارها و بارها تکرار می شود تا کمپرسور در نهایت بتواند محیط خانه را خنک کند. البته توجه داشته باشید که هر گونه نشت مبرد یا آسیب به کمپرسور می تواند این فرآیند را فلج کند.

توجه داشته باشید که مبرد کولر گازی ماده ای است که می تواند به طور مکرر از مایع کم فشار به گاز پر فشار تغییر حالت دهد. مبرد در حالت کم فشار خود خنک است و در برخورد با هوای گرم، تبخیر شده و موجب خنک شدن هوا و کاهش دما می شود. هنگامی که مبرد در حالت پر فشار قرار دارد، داغ است و در برخورد با هوای خنک، متراکم شده و باعث گرم شدن هوا و افزایش دما می شود. این تغییر فشار مبرد به دلیل وجود کمپرسور اتفاق میافتد که در واحد بیرونی کولر گازی قرار دارد.

کمپرسور قطعه ای در کولر گازی است که مبرد را از یک مایع خنک و کم فشار به یک گاز داغ و پر فشار تبدیل می کند و سپس این چرخه را دوباره تکرار می کند.

کارکرد کمپرسور کولر گازی
نحوه کارکرد کمپرسور کولر گازی

انواع کمپرسور کولر گازی

کمپرسورهای کولر گازی در سه نوع متداول وجود دارند: کمپرسور رفت و برگشتی، کمپرسور چرخشی (روتاری) و کمپرسور اسکرال (Scroll) که اکثر کولر گازی های مدرن از کمپرسور نوع اسکرال استفاده می کنند.

مشکلات کمپرسور کولر گازی

کمپرسور کولر گازی ممکن است با مشکلات متفاوتی مواجه شود که در ادامه چند نمونه از آن ها را به همراه علت بروز مشکل توضیح خواهیم داد.

1. خاموش نشدن کمپرسور کولر گازی

اگر کمپرسور کولر گازی خاموش نمی شود، کویل های اواپراتور و کندانسور را از نظر یخ زدگی و خاک گرفتگی بررسی کنید. تجمع یخ می تواند به دلیل نشت مبرد یا تجمع پرز و گرد و خاک روی کویل های کولر گازی باشد. در هر صورت این یک مشکل جدی است که باید سریعا برطرف شود، زیرا تجمع یخ یا خاک روی کویل ها می تواند به کمپرسور در طی زمان فشار زیادی وارد کند. در این صورت باید گرد و غبار روی کویل های کندانسور و اواپراتور را تمیز کرده و برای رفع یخ زدگی آن و همچنین جلوگیری از یخ زدگی مجدد اقدام نمایید.

روی کویل های کندانسور کولر گازی یخ جمع شده است
یخ زدگی کویل های کندانسور از دلایل خاموش نشدن کمپرسور کولر گازی است.

همچنین خاموش نشدن کمپرسور کولر گازی ممکن است به دلیل خرابی ترموستات باشد که نمی تواند دما را به درستی اندازه گیری کند و همیشه کمپرسور را در حالت کار نگه می دارد. در این صورت ممکن است نیاز به تعویض ترموستات داشته باشید.

2. کمپرسور کولر گازی کار می کند ولی نمی تواند هوا را خنک کند

اگر با وجود کار کردن مداوم کمپرسور کولر گازی، هوای اتاق خنک نمی شود، احتمالا کمپرسور دچار کمبود و نشت مبرد در سیستم خنک کنندگی شده است که برای رفع این مشکل می بایست از یک تعمیرکار مجرب کمک گرفته تا بعد از رفع نشتی مبرد، آن را مجددا شارژ کند.

3. کمپرسور کولر گازی صدای تق تق یا تیک تیک می دهد

اگر کمپرسور کولر گازی صدای تیک تیک یا تق تق می دهد، احتمالا مشکل از کنترل های الکتریکی، مجموعه اینورتر و یا مشکلات مکانیکی کمپرسور است.

کمپرسور کولر گازی صدای تق تق می دهد
صدای تق تق کمپرسور کولر گازی به علت نقص کنترل های الکتریکی، مجموعه اینورتر یا نقص مکانیکی کمپرسور

علائم خرابی کمپرسور کولر گازی

قبل از این که کمپرسور کولر گازی به طور کامل از کار بیافتد، دستگاه اغلب علائم هشدار دهنده ای را نشان می دهد. از آنجایی که تعمیر یا تعویض کمپرسور امری پر هزینه است بهتر است هر مشکلی که می تواند منجر به خرابی کمپرسور کولر گازی شود را در اسرع وقت شناسایی کنید. بنابراین در ادامه چند نمونه از علائمی که نشان می دهد کمپرسور کولر گازی شما در شرف خرابی است را توضیح خواهیم داد.

1. دمیدن هوای گرم توسط کولر گازی

ضعیف شدن جریان هوای کولر گازی یا دمیدن باد گرم، یکی از علائم اولیه خرابی کمپرسور است. با این حال ممکن است تشخیص این علامت بسیار سخت باشد، زیرا معمولا در مواقعی که احساس می کنید خانه به اندازه کافی خنک نیست، ممکن است به کاهش دمای کولر گازی در چند روز اول بسنده کنید. اما بهترین راه برای فهمیدن ضعیف بودن جریان هوای کولر گازی این است که دستان خود را جلوی دریچه های آن قرار دهید. اگر احساس می کنید که جریان هوا کم است یا باد گرم از دستگاه خارج می شود، به این معنی است که احتمالا کمپرسور مشکل دارد.

بدین ترتیب اگر اتاق شما به اندازه همیشه توسط کولر گازی خنک نمی شود و یا کولر گازی به جای هوای خنک، هوای گرم را به محیط بدمد، ممکن است کمپرسور آن دچار مشکل شده باشد. در واقع کمپرسور باید بتواند گاز مبرد را به گردش دربیاورد تا این گاز بعد از خنک شدن، هوای اطراف خود را خنک کرده و این هوا توسط فن بلوور به محیط خانه دمیده شود. در غیر این صورت هوای داخل خانه نمی تواند به درستی خنک شود.

در صورت خنک نشدن هوای اتاق توسط کولر گازی باید دستگاه قبل از این که صدمه بیشتری به کمپرسور آن وارد شود توسط متخصص تعمیر بررسی شود.

یک نفر دستش را جلوی کولر گازی که هوای گرم می دهد گرفته است
باد گرم کولر گازی نشان دهنده خرابی کمپرسور است.

2. داغ کردن کمپرسور

گرمای بیش از حد کمپرسور کولر گازی یکی از نشانه های خرابی آن است، زیرا این امر می تواند این قطعه را از کار بیاندازد و به آن فشار وارد کند. بنابراین در صورت داغ شدن بیش از اندازه کمپرسور توصیه می شود برای عیب یابی کولر گازی با یک تعمیرکار مجاز تماس بگیرید.

3. شنیده شدن صداهای غیر عادی از کمپرسور و لرزش آن

شنیده شدن صداهای غیر طبیعی مانند صدایی شبیه به خراشیدگی از کمپرسور کولر گازی می تواند نشان دهنده نقص آن باشد. این صدا که هشدار از کار افتادن کمپرسور در آینده نزدیک را می دهد، می تواند ناشی از فرسوده شدن یا آسیب دیدن یاتاقان ها، پیستون ها یا سایر قطعات داخلی کمپرسور باشد که اگر با لرزش (بخصوص هنگام روشن کردن دستگاه) همراه باشد خبر از وجود مشکلی جدی می دهد. در این حالت توصیه می شود که کولر گازی خود را خاموش کرده و با یک متخصص برای بررسی کامل دستگاه خود تماس بگیرید.

کمپرسور کولر گازی می لرزد.
لرزش کمپرسور کولر گازی نشان از خرابی آن می دهد.

4. افزایش مصرف انرژی کولر گازی

اگر متوجه افزایش ناگهانی هزینه برق خود شده اید، ممکن است مشکلی در کمپرسور کولر گازی شما وجود داشته باشد. زیرا در صورت نقص کمپرسور، کولر گازی مجبور است بیشتر برای خنک کردن و به گردش درآوردن هوای سرتاسر خانه تلاش کند که این امر انرژی بیشتری مصرف کرده و هزینه قبض برق شما را افزایش می دهد.

5. مدام پریدن فیوزهای خانه توسط کولر گازی

پریدن فیوزهای خانه، عملی برای حفاظت از وسایل برقی شما در برابر بار الکتریکی اضافی است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که لوازم برقی زیادی به طور همزمان کار کنند و یا مصرف برق زیادی وجود داشته باشد. بدین ترتیب اگر کولر گازی شما مدام هنگام روشن شدن، موجب پریدن فیوزهای خانه می شود، نشان دهنده خرابی کمپرسور است. این بدان معناست که کمپرسور به دلیل گرم شدن بیش از حد نیاز به نیروی بیشتری برای شروع کار دارد. در این شرایط معمولا وصل کردن مجدد فیوزها کمکی نخواهد کرد و شما باید با یک تعمیرکار کولر گازی تماس بگیرید.

6. روشن و خاموش شدن مدام کولر گازی

خاموش و روشن شدن کولر گازی بطور مداوم می تواند ناشی از یک مشکل الکتریکی در کمپرسور باشد که برای رفع آن می بایست با یک تکنسین متخصص تماس بگیرید تا قبل از این که به کمپرسور صدمه جدی وارد شود، دستگاه را تعمیر کند. البته علاوه بر مشکلات الکتریکی کولر گازی، کمبود مبرد در سیستم نیز می تواند باعث خاموش و روشن شدن کمپرسور شود. در این حالت سطح فشار کمپرسور ناپایدار شده و این می تواند باعث آسیب شدید به کمپرسور شود.

یک نفر در جلوی کولر گازی که خاموش شده است ایستاده
خاموش و روشن شدن کولر گازی ناشی از مشکل الکتریکی کمپرسور است.

7. کمپرسور کولر گازی سخت روشن می شود

یکی دیگر از علائم هشدار دهنده خرابی کمپرسور کولر گازی سخت روشن شدن آن است. البته این مورد می تواند به دلیل پریدن فیوزهای مربوط به کولر گازی و کثیفی فیلترهای هوای دستگاه نیز باشد. به همین دلیل بهتر است قبل از هر کاری، ابتدا از روشن بودن فیوزهای خانه و تمیزی فیلترهای دستگاه مطمئن شوید و سپس به سراغ عیب یابی و تعمیر کمپرسور کولر گازی بروید.

علل رایج خرابی کمپرسور و نحوه رفع آن ها

کمپرسور کولر گازی نیز درست مانند قطعات سایر لوازم خانگی، ممکن است خراب شده و کارکرد کولر گازی را با مشکل مواجه کند. دلایل مختلفی وجود دارد که باعث می شوند کمپرسور کولر گازی از کار بیافتد که البته اغلب قابل پیشگیری هستند. در ادامه برخی از دلایل خرابی کمپرسور کولر گازی را توضیح داده و در مورد نحوه تعمیر آن ها صحبت خواهیم کرد.

1. ناکافی بودن روغن روانکاری کمپرسور

موتور موجود در کمپرسور کولر گازی برای این که تمام قطعات آن بتوانند نرم و آرام حرکت کنند نیاز به روغن کاری دارد. در واقع با وجود روغن مناسب، سیستم خنک کننده عملکرد بهینه ای خواهد داشت و اگر روغن کاری کمپرسور ناکافی باشد، این قطعه باید سخت تر کار کند که این امر به نوبه خود منجر به فرسودگی و ساییدگی آن می شود. در حقیقت اندازه نبودن مقدار روغن باعث می شود که قطعات از جای خود جدا شده و شل شوند.

به عبارت دیگر پایین بودن سطح روغن به این معنی است که قطعات کمپرسور کولر گازی به یکدیگر ساییده می شوند و این اصطکاک غیر ضروری ممکن است باعث شود برخی از قطعات نیاز به تعویض داشته باشند. این اتفاق می تواند در قسمت اتصالات لوله ها، شفت کمپرسور، اواپراتور و کندانسور (جایی که مبرد نشت می کند) رخ دهد.

مقدار روغن روان کننده کمپرسور کولر گازی مانند مبرد باید یک مقدار مشخصی باشد. اگر این مقدار کم یا زیاد شود می تواند باعث عملکرد نادرست قطعات داخلی کمپرسور و در نتیجه آسیب دیدگی و از کار افتادن کمپرسور شود.

برای جلوگیری از بروز مشکل نامناسب بودن مقدار روغن کمپرسور، سرویس منظم کولر گازی توسط تکنسین های واجد شرایط ضروری است. تکنسین های ما مقدار روان کننده را برای جلوگیری از خرابی کمپرسور بررسی می کنند و اما اگر موتور به طور کامل فرسوده شده باشد، یک موتور جدید جایگزین آن شده تا از کارکرد درست کولر گازی اطمینان حاصل شود. به همین دلیل توصیه می شود که قبل از ساییدگی و فرسودگی کامل کمپرسور به دلیل ناکافی بودن روغن آن، برای سرویس کولر گازی خود اقدام نمایید.

یک نفر قصد روغن کاری کمپرسور کولر گازی را دارد.
ناکافی بودن روغن روانکاری کمپرسور کولر گازی یکی از دلایل خرابی آن است.

2. کثیفی کویل های کندانسور یا اواپراتور

با گذشت زمان بسیاری از قسمت های کولر گازی، کثیفی، گرده، پرز و گرد و غبار را به خود می گیرد که در نهایت این آلودگی ها به سمت کویل های کندانسور و اواپراتور جمع می شود. خاک و گرد و غبار از دفع هوای گرم از سمت کندانسور به بیرون خانه و دفع هوای خنک از سمت اواپراتور به داخل خانه جلوگیری می کند و این امر باعث می شود که کمپرسور دائماً در طول روز کار کند تا بتواند هوای خنک کافی برای فضای خانه را فراهم کند. در این صورت افزایش فشار و حرارتی که در سیستم به دام می افتد، کمپرسور را بیش از حد گرم می کند و در نهایت باعث از کار افتادن آن می شود.

اگر کمپرسور کولر گازی شما برای تامین سرمایش کافی در خانه بیش از حد کار می کند، فوراً با داره چاره تماس بگیرید تا ما به صورت تخصصی مشکل را شناسایی کرده و در سریع ترین زمان ممکن آن را برطرف کنیم. توجه داشته باشید که سهل انگاری در برخورد با مشکلات کمپرسور می تواند منجر به خرابی های سنگین و پر هزینه شود.

تعویض منظم فیلتر هوا به جلوگیری از تجمع گرد و غبار در کویل های اواپراتور کولر گازی و در نهایت جلوگیری از آسیب کمپرسور کمک می کند و جریان هوا را بهبود می بخشد.

کویل های اواپراتور کولر گازی کثیف هستند
کثیفی کویل های اواپراتور کولر گازی یکی از دلایل خرابی کمپرسور است.

3. کثیفی واحد خارجی کولر گازی

کثیفی، گرد و غبار، دوده، فضولات پرندگان و رطوبت می توانند وارد یونیت بیرونی کولر گازی شوند و مشکلاتی را برای کمپرسور ایجاد کنند. مثلا کثیفی پره های فن یونیت بیرونی کولر گازی می تواند از کارکرد صحیح آن جلوگیری کند. در حقیقت فن باید بتواند به خوبی هوای گرم را به بیرون از یونیت انتقال دهد، در غیر این صورت ممکن است کمپرسور داغ کرده و به آن آسیب برسد. بنابراین توصیه می شود همیشه از تمیز بودن یونیت بیرونی از جمله فن آن اطمینان حاصل کنید.

4. کثیفی و گرفتگی فیلترهای هوا

گرفتگی و کثیفی فیلترهای هوای کولر گازی فشار زیادی را به کمپرسور وارد می کند که معمولا باعث آسیب به کمپرسور و از کار افتادن آن می شود. بنابراین توصیه می شود هر چند ماه یک بار فیلترهای هوا را تمیز کرده تا از وارد آمدن فشار به کمپرسور جلوگیری شود.

فیلترهای هوای کولر گازی کثیف و گرفته است.
کثیفی و گرفتگی فیلترهای هوا یکی از دلایل خرابی کمپرسور کولر گازی

5. یخ زدگی کویل های اواپراتور یا کندانسور

وقتی رطوبت هوای اطراف کویل های اواپراتور یا کندانسور کولر گازی، روی این کویل ها می نشیند، در آنجا میعان شده و سپس شروع به یخ زدن می کنند. تجمع یخ روی کویل های اواپراتور و کندانسور می تواند نشان دهنده سطح پایین مبرد باشد که این امر می تواند منجر به گرم شدن بیش از حد کمپرسور و حتی سوختن آن شود. در نتیجه در صورت یخ زدن کویل های کندانسور یا اواپراتور، سریعا برای رفع مشکل اقدام نمایید تا آسیبی به کمپرسور وارد نشود.

6. تجمع ذرات خارجی در کمپرسور

گاهی اوقات کمپرسور کولر گازی در نتیجه ورود ذرات خارجی با مشکل مواجه می شود که البته این اتفاق بیشتر برای کولرهایی رخ می دهد که کمپرسور آن ها در فضای باز واقع شده است. در حقیقت قرار گرفتن مداوم کمپرسور در فضای باز در طولانی مدت، فرصتی برای ورود ذرات خارجی مانند خاک، گرد و غبار، حشرات، باکتری ها، فضولات پرندگان، دوده، برگ ها و قارچ ها به سیستم را فراهم می کند که در این صورت این ذرات می توانند باعث اختلال در عملکرد کمپرسور شوند.

برای جلوگیری از مسائل مربوط به نفوذ آلودگی و ذرات خارجی به کمپرسور کولر گازی، بهتر است برای سرویس حرفه ای کولر گازی خود به طور منظم برنامه ریزی کنید. کارشناسان داره چاره در زمان سرویس کولر گازی شما، اطراف یونیت خارجی و همچنین قسمت داخلی آن را برای از بین بردن هر گونه آلودگی تمیز می کنند. علاوه بر این آن ها خرابی های احتمالی کمپرسور یا نشت روغن که می تواند باعث تجمع آلودگی شود را بررسی و رفع خواهند کرد.

یونیت بیرونی کولر گازی کثیف شده است
ورود کثیفی به یونیت بیرونی کولر گازی باعث خرابی کمپرسور می شود.

7. اندازه نامناسب لوله های مبرد کولر گازی

اندازه نامناسب لوله های مبرد در کولر گازی می تواند باعث خرابی کمپرسور در طول زمان شود. این لوله ها اگر خیلی کوتاه یا خیلی بلند باشند باعث وارد آمدن فشار و گرمای بیش از حد کمپرسور می شوند. بنابراین اگر می خواهید لوله های مبرد کولر گازی را نصب یا تعمیر کنید، بهتر است از یک متخصص کمک بگیرید. زیرا این کارشناسان نوع لوله مناسب برای انواع کولرهای گازی را می شناسند و می توانند طول صحیحی از لوله را برای آن ها نصب کنند.

8. آسیب دیدگی لوله های مبرد و نشت مبرد

مشکلاتی مانند تجمع آلودگی، ترک خوردگی و سوراخ شدن لوله های مبرد کولر گازی یکی از دلایل مهم خرابی کمپرسور است. با استفاده مداوم از کولر گازی، دمای لوله های مبرد تغییر می کند که این امر در طی زمان می تواند باعث ایجاد سوراخ و ترک در آن ها شود. هنگامی که این لوله ها آسیب می بینند، جریان مبرد در آن ها با محدودیت مواجه می شود که این اتفاق ظرفیت خنک کنندگی کولر گازی را کاهش می دهد. همچنین فشار بیشتری به موتور کمپرسور وارد می کند و باعث می شود که کمپرسور برای جریان یافتن بهتر مبرد سخت تر کار کند.

در صورت آسیب دیدگی لوله های مبرد کولر گازی و نشت مبرد، سیستم خنک کنندگی مجبور است مدت طولانی تری کار کند که این علاوه بر این که باعث فرسودگی قطعات مختلف می شود، مصرف انرژی را نیز افزایش می دهد. همچنین کارایی سیستم را به حداقل می رساند و حتی می تواند منجر به خرابی کولر گازی هم شود.

به عنوان علائم نشت مبرد از کولر گازی می توان به کم شدن قدرت خنک کنندگی، صدای هیس، تجمع آب در اطراف کولر گازی و یخ زدگی کویل های اواپراتور و کندانسور اشاره کرد. بنابراین اگر متوجه شدید که کولر گازی شما نشتی مبرد دارد، با تکنسین های مجرب ما تماس بگیرید تا آسیب احتمالی به لوله های مبرد را بررسی کرده و در صورت وجود هر گونه نقص، آن ها را تعمیر یا تعویض کنند.

نشت مبرد کولر گازی باید سریعا رفع شود، زیرا ممکن است منجر به مشکلات هزینه بر مختلفی از جمله خرابی کامل کمپرسور شود.

یک نفر لوله های مبرد کولر گازی را در دست گرفته
آسیب دیدگی لوله های مبرد باعث خرابی کمپرسور کولر گازی می شود.

9. کمبود مبرد کولر گازی

کمپرسور کولر گازی مبرد را از طریق لوله های مخصوصی در سراسر دستگاه به گردش در می آورد تا با این کار بتواند هوای خنک ایجاد کند. بر خلاف باور عموم گاز مبرد در کولر گازی به هیچ عنوان مصرف نمی شود، بنابراین نیاز به شارژ ندارد و مقدار آن همیشه در دستگاه ثابت است. با این حال در برخی موارد، ممکن است قسمتی از لوله های مبرد دچار فرسودگی شده و شکاف یا سوراخی در آن ها ایجاد شود که باعث نشت مبرد از آن قسمت شود. در این هنگام میزان گاز مبرد در سیستم کاهش می یابد که این امر باعث می شود دستگاه بیش از حد گرم شده و حتی ممکن است منجر به خرابی کمپرسور شود. در این حالت باید ابتدا مکان نشتی مبرد را پیدا و ترمیم کرده و سپس نسبت به شارژ مبرد اقدام نمایید. در غیر این صورت در مدت زمان کمی دوباره با مشکل کمبود مبرد مواجه خواهید شد.

خنک نکردن کولر گازی، کاهش راندمان و کار کردن بیش از حد کمپرسور برای خنک سازی محیط یکی از علائم کمبود مبرد است که در صورت روبرو شدن با این مشکل می بایست با تکنسین های داره چاره تماس بگیرید تا کولر گازی شما را فورا عیب یابی کنند. توجه داشته باشید که عدم رسیدگی به موقع به این مشکل می تواند منجر به کاهش فشار در دستگاه و در نتیجه خرابی کامل کمپرسور شود که تعمیرات بسیار گران تری را در پی خواهد داشت.

یک نفر در حال شارژ کردن مبرد کولر گازی
کمبود مبرد کولر گازی باعث خرابی کمپرسور می شود.

10. زیاد بودن مقدار مبرد یا نامناسب بودن آن برای کولر گازی

اگر به دلیل کمبود مبرد کولر گازی، دستگاه را مجددا شارژ کنید و مقدار بیش از اندازه ای مبرد به کولر گازی اضافه شود و یا مبرد مورد استفاده متناسب با دستگاه نباشد، باعث افزایش فشار در کولر گازی و در نتیجه خرابی زودرس کمپرسور می شود. شرکت سازنده هر کولر گازی، نوع و مقدار مبرد مورد نیاز در هر واحد را مشخص کرده است که باید بر اساس آن عمل شود. در غیر این صورت عدم تطابق مقدار و نوع مبرد می تواند خرابی کمپرسور را به همراه داشته باشد.

بنابراین در صورت زیاد بودن یا نامناسب بودن مبرد کولر گازی می بایست با یک متخصص تعمیرات تماس گرفته تا او برای رفع مشکل به وسیله تجهیزات مورد نیاز در محل شما حاضر شود.

11. قرار گیری کمپرسور در محل نامناسب

یکی از دلایل رایج خرابی کمپرسور کولر گازی، قرارگیری آن در محلی با دمای زیاد یا تهویه نامناسب است که منجر به گرم شدن بیش از حد آن می شود. به عنوان مثال اگر واحد بیرونی کولر گازی را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید و یا تهویه مناسبی برای آن فراهم نکنید، کمپرسور بیش از اندازه گرم می شود.

قرار گیری یونیت بیرونی کولر گازی در محیطی با حجم زیادی از برگ ها
قرار گیری یونیت بیرونی کولر گازی در محیطی با تهویه نامناسب باعث خرابی کمپرسور می شود.

12. مشکلات الکتریکی و سیم کشی کولر گازی

مشکلات الکتریکی و سیم کشی کولر گازی می تواند یکی از پر هزینه ترین خرابی ها را برای کمپرسور یا سایر قطعات به بار بیاورد. زیرا نقوص سیم کشی مانند سیم ها و اتصالات آسیب دیده و ایرادات برق رسانی مانند نوسان برق در کولر گازی می تواند منجر به اکسیداسیون و تجمع اسیدهای مخرب شود که این اتفاق به راحتی به کمپرسور و سایر قسمت های کولر گازی آسیب می رساند. به طوری که حتی می تواند باعث خرابی کامل قطعات از جمله کمپرسور شود.

تجمع اسید در اطراف سیم ها و اتصالات داخلی کولر گازی، نشان دهنده مشکلات الکتریکی دستگاه می باشد.

برای جلوگیری از مشکلات الکتریکی و سیم کشی کولر گازی توصیه می شود برای سرویس دوره ای کولر گازی خود توسط متخصصان این زمینه برنامه ریزی داشته باشید. تکنسین های آموزش دیده و واجد شرایط ما در هنگام سرویس کولر گازی، دستگاه را از نظر تجمع اسیدها بررسی کرده و هر گونه سیم، فیوز و اتصالات آسیب دیده ای که می تواند منجر به خرابی کمپرسور و دیگر قطعات شود را تعمیر می کنند.

13. نوسان ولتاژ برق

بالا و پایین شدن ولتاژ برق می تواند به کمپرسور کولر گازی آسیب برساند و باعث گرم شدن بیش از حد و در نهایت خرابی آن شود. به همین جهت استفاده از محافظ برق در دو شاخه برق کولر گازی پیشنهاد می شود.

یک نفر در حال اندازه گیری ولتاژ برق پریز در کنار کولر گازی است
نوسان ولتاژ برق باعث خرابی کمپرسور کولر گازی می شود.

14. جابجا شدن موتور اواپراتور

اگر موتور اواپراتور کولر گازی جابجا شود، ممکن است مبرد را مجبور به بازگشت به کمپرسور کند. این اتفاق روغن کمپرسور را از جای خود خارج کرده و ممکن است کمپرسور را با مشکل روانکاری مواجه کند که به مرور زمان باعث می شود که کمپرسور کارایی خود را از دست بدهد و در نهایت از کار بیافتد.

نحوه عیب یابی کمپرسور کولر گازی

اگر کمپرسور کولر گازی شما کار نمی کند، در حالی که اغلب اوقات برای عیب یابی و تعمیر آن به یک تعمیرکار متخصص نیاز است، چند مورد ساده وجود دارد که می توانید قبل از تماس با تکنسین بررسی کنید. در ادامه این مراحل را توضیح می دهیم.

  1. چک کردن فیوزها: فیوزهای خانه که مربوط به کولر گازی هستند را چک کنید. اگر فیوز پریده است دکمه آن را کاملا به سمت خاموش ببرید و سپس مجددا فیوز را روی حالت روشن قرار دهید. این کار برد کنترل کولر گازی را ریست کرده و اگر مشکل جزئی باشد، سیستم را دوباره به صورت صحیح راه اندازی می کند.
  2. تنظیم ترموستات: از تنظیم صحیح ترموستات مطمئن شوید. گاهی اوقات تغییرات ناخواسته در تنظیمات دما می تواند مانع از کارکرد مورد انتظار کمپرسور کولر گازی شود.
  3. گوش دادن به صدای کمپرسور کولر گازی: هنگامی که کولر گازی می خواهد شروع به کار کند، به صدای یونیت بیرونی گوش کنید، در این حالت کمپرسور باید یک صدای کلیک بدهد. اگر کمپرسور شروع به وزوز کرد و کولر روشن نشد، ممکن است خازن استارت نیاز به تعویض داشته باشد که البته این کار به دلیل ولتاژ بالای خازن باید توسط یک متخصص انجام شود. همچنین اگر هنگام روشن شدن کولر گازی، کمپرسور چندین صدای کلیک بدهد و کولر روشن نشود، ممکن است رله استارت خراب شده باشد.

به هیچ عنوان بدون داشتن اطلاعات و تخصص کافی سعی در تعمیر کمپرسور کولر گازی نداشته باشید. زیرا کمپرسور قطعه ای پیچیده است که درک ساختار آن نیاز به آموزش تخصصی دارد و همچنین استنشاق بیش از حد گاز مبرد بی بو و نامرئی که در سیستم کولر گازی استفاده می شود، می تواند سلامتی شما را به خطر بیاندازد و حتی باعث مرگ شود.

روش های جلوگیری از خرابی کمپرسور

خرابی کمپرسور کولر گازی مشکلی است که ممکن است در دستگاه خود با آن مواجه شوید. اما زمان بروز این اتفاق می تواند با انجام چند کار ساده عقب بیافتد، طوری که باعث شود عمر کمپرسور کولر گازی شما به طرز قابل چشمگیری افزایش پیدا کند. در ادامه به چند راهکار ساده برای افزایش عمر کمپرسور و جلوگیری از خرابی آن اشاره کرده و در مورد آن ها توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.

1. انجام سرویس دوره ای کولر گازی

سرویس دوره ای کولر گازی به شما کمک می کند تا از مشکلات کمپرسور جلوگیری کنید. به این صورت که با بررسی کولر گازی توسط متخصص خبره، احتمال خرابی کاهش پیدا کرده و متخصص با چک کردن کمپرسور و دیگر قطعات علاوه بر تمیز کردن عمیق آن ها، قطعاتی که نیاز به تعویض دارند را شناسایی کرده و قبل از بروز خرابی های سنگین، آن ها را تعویض می کند.

سرویسکار در هنگام سرویس کولر گازی، مسائلی از جمله نشتی مبرد، کثیفی قطعات، سیم کشی، روانکاری کمپرسور، مشکلات الکتریکی، میزان مبرد، کارکرد قطعات مختلف از جمله کندانسور و اواپراتور را برای پیشگیری از خرابی کمپرسور بررسی می کند.

یک نفر در حال چک کردن میزان مبرد کولر گازی
در سرویس کولر گازی میزان مبرد برای پیشگیری از خرابی کمپرسور چک می شود.

2. نگهداری صحیح از کولر گازی

نگهداری صحیح از کولر گازی از بروز مشکل در کمپرسور شما پیشگیری می کند. مثلا شما می توانید با تعویض منظم فیلترهای هوا، از ورود گرد و غبار به سیستم جلوگیری کرده و نگذارید فشار زیادی به کمپرسور اعمال شود. همچنین کویل های کندانسور، فن و دیگر قطعاتی که در واحد خارجی کولر گازی قرار دارند، نیاز به تمیز کاری منظم دارند تا کثیفی ها و آلودگی هایی که در طول زمان روی آن ها جمع می شود به خوبی از بین بروند و فشار زیادی به کمپرسور وارد نشود.

فن کولر گازی کثیف است
کثیفی فن کولر گازی باعث وارد شدن فشار زیاد به کمپرسور می شود.

همچنین با توجه به این که افزایش دما و فشار کمپرسور کولر گازی ناشی از کثیفی لوله های مبرد می تواند بر عملکرد طبیعی کمپرسور تاثیر بگذارد، پیشنهاد می شود همیشه از تمیز بودن این لوله ها مطمئن شوید.

3. استفاده از محافظ برق در کولر گازی

از آنجایی که بالا و پایین شدن ناگهانی ولتاژ برق می تواند آسیب جبران ناپذیری به کمپرسور کولر گازی وارد کند، پیشنهاد می شود یک محافظ برق برای کولر گازی خود نصب کنید تا از دستگاه در برابر نوسانات ناگهانی برق محافظت کند.

حافظ برق در کولر گازی استفاده شده است
استفاده از محافظ برق در کولر گازی برای جلوگیری از خرابی کمپرسور

4. برای سرویس و تعمیر کولر گازی فقط از افراد متخصص کمک بخواهید

افراد نابلد و غیر متخصص می توانند مشکلات مهلکی برای کمپرسور کولر گازی شما ایجاد کنند. مثلا ممکن است مبرد را بیش از حد شارژ کنند و یا هنگام تعمیر و نصب لوله های مبرد، ممکن است اندازه نامناسبی از لوله را برای کولر گازی شما استفاده کنند که می تواند به کمپرسور فشار وارد کرده و موجب خرابی آن شود.

تعمیرات کولر گازی امری تخصصی و حساس است که همیشه باید توسط کارشناسان مجاز انجام شود.

چگونه کمپرسور کولر گازی را ریست کنیم؟

برای ریست کردن کمپرسور کولر گازی، اساسا باید کل سیستم را ریست کنید. با دنبال کردن مراحل زیر می توانید این کار را انجام دهید:

  1. کولر گازی را با استفاده از ریموت کنترل یا از طریق پنل آن خاموش کنید.
  2. فیوزهای مربوط به کولر گازی در خانه را به مدت پنج دقیقه خاموش کنید و سپس دوباره آن را روشن کنید.
  3. مجددا کولر گازی را با استفاده از ریموت کنترل یا از طریق پنل آن روشن کنید.

تعمیر کمپرسور کولر گازی بهتر است یا خرید یک کولر گازی جدید؟

تصمیم بین خرید یک کولر گازی جدید و یا تعمیر کمپرسوری که خراب شده است بستگی به عوامل مختلفی دارد که باید در نظر گرفته شود. در ادامه مواردی که در این امر تاثیرگزار هستند را توضیح می دهیم تا شما بتوانید بهترین تصمیم را برای خرید یک کولر گازی جدید و یا تعمیر کمپرسور کولر گازی قدیمی خود بگیرید.

1. مقایسه هزینه تعمیر کمپرسور کولر گازی با خرید کولر گازی نو

اولین چیزی که برای تصمیم بین تعمیر کمپرسور کولر گازی یا خرید یک کولر گازی جدید باید در نظر بگیرید، هزینه هر کدام است. کمپرسور قطعه ای گران قیمت است که شاید برای تعویض یا تعمیر آن مجبور به پرداخت هزینه ای نزدیک به هزینه خرید یک کولر گازی جدید شوید. البته قیمت کمپرسور بستگی به مدل کولر گازی، نوع مبرد، برند، اندازه، ظرفیت (BTU) و سرعت کمپرسور دارد. اما همچنین ممکن است نقص کمپرسور خیلی جدی نبوده و با هزینه نه چندان زیاد تعمیر شود که در این صورت ارزش تعمیرات را دارد.

2. سن کولر گازی

یکی دیگر از مواردی که هنگام تعمیر کمپرسور کولر گازی باید به آن توجه کنید سن دستگاه تهویه مطبوع است. طبق گفته سازندگان معمولا طول عمر کولر گازی بین 8 تا 20 سال است که البته به طرز استفاده و نگهداری از آن بستگی دارد. بنابراین اگر کمپرسور نزدیک به حداکثر سن خود باشد، آسیب وارد شده به آن احتمالا جبران ناپذیر بوده و بهتر است کل کولر گازی خود را تعویض کنید.

کولر گازی زنگ زده و قدیمی شده
در نظر گرفتن سن کولر گازی هنگام تعمیر کمپرسور مهم است.

سخن پایانی

اکنون که با خواندن این مقاله از دلایل و علائم خرابی کمپرسور کولر گازی و مشکلات و نحوه عیب یابی آن ها مطلع شده اید، توجه داشته باشید که هرگز نباید هیچ علامت هشداری را نادیده بگیرید. زیرا تاخیر در تعمیرات کولر گازی باعث از بین رفتن مشکل نمی شود، بلکه آسیب دیدگی را سنگین تر می کند. پیشنهاد می شود برای سرویس و تعمیر کولر گازی خود، با متخصصان مجاز تماس گرفته تا آن ها به رفع مشکلات اساسی قبل از این که فرصتی برای آسیب رساندن به کمپرسور وجود داشته باشد، رسیدگی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *