کاهش مصرف انرژی و هزینهی استفاده از آن، موضوعی است که با عوض شدن فصلها در ذهن مردم نقش میبندد. همانطور که میدانید آشپزخانه یکی از مکانهایی در خانه است که در آن مصرف انرژی بسیار بالا است؛ بنابراین با بهبود کارایی مصرف انرژی یخچال و فریزر، میتوان مقدار زیادی در مصرف انرژی، صرفهجویی کرد. در ادامه راهکارهای سادهای در جهت کاهش مصرف انرژی ارائه شده است.
1- بسته نگاه داشتن درهای یخچال
صرف نظر از مدل یخچال، ارزانترین و راحتترین راه برای کاهش مصرف انرژی، بسته نگاه داشتن درب آن است. در غیر این صورت، هوای سرد داخل آن خارج شده و در نتیجه یخچال نیاز به مصرف انرژی بیشتری دارد تا هوای از دست رفته را جایگزین کرده و فضای داخل را به دمای مناسب برساند. پس سعی کنید قبل از باز کردن درب آن، راجع به نیازتان تصمیم بگیرید و از باز و بسته کردن بیهوده درب یخچال یا فریزر بپرهیزید. همین امر سبب میشود تا مقدار هوای سرد خارج شده کاهش یابد و در نتیجه مقدار قابل توجهی از انرژی ذخیره شود.
2- عوض کردن نوار لاستیکی درب یخچال
یکی از موارد مهم در جهت کاهش مصرف قابل توجهی از برق و انرژی یخچال فریزر، کنترل نوار لاستیکی درب و اطمینان از سالم بودن آنها است. این امر به خودی خود در جهت بهبود عملکرد یخچال و فریزر نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری دارد؛ اما متاسفانه بسیاری از افراد نسبت به این موضوع بیتوجه هستند. این نوارهای لاستیکی که وظیفهی جلوگیری از ورود هوای گرم محیط به داخل یخچال و فریزر را دارد، با گذشت زمان ساییده شده و ممکن است کارایی خود را از دست بدهند. با فرسوده شدن این نورهای لاستیکی، جریان ورود و خروج هوا به داخل و خارج یخچال و فریزر شکل میگیرد و دستگاه مجبور به مصرف بیشتر انرژی است تا درجهی هوای داخل در سطح مورد قبولی قرار گیرد.
3- دور نگاه داشتن یخچال از منبع گرما
جالب است بدانید که مصرف انرژی یخچال و فریزر به درجه حرارت محیط اطرافش بستگی دارد؛ پس توصیه میشود دستگاه را در محلی خنک و به دور از سایر منابع گرمازا از جمله آبگرمکن، شوفاژ و اجاق گاز قرار دهید. کمپرسور یخچال تمام انرژی که میگیرد را در جهت سرد نگه داشتن مواد غذایی موجود در خودش میکند. متاسفانه هنگامی که دستگاه به یک منبع گرما نزدیک است، انرژی بیشتری هدر رفته و باعث میشود دستگاه شما بیشتر و بیشتر کار کند. در نتیجه مصرف انرژی و برق توسط یخچال و فریزر افزایش مییابد.
4- تمیز کردن رادیاتور خنک کننده یخچال
کندانسور و یا رادیاتور در پروسهی سردسازی یخچال نقش مهمی را ایفا میکند. محل قرارگیری آن در پشت یخچال بوده در طول زمان گرد و غبار، روی آن انباشته میشود. زمانیکه حجم آن زیاد شود، باعث اختلال در کار کندانسور شده و دیگر نمیتواند به طور موثر، وظیفهی خود را برای خنک کردن گاز یخچال انجام دهد. از این رو خنک کردن فضای داخل یخچال درست صورت نمیگیرد و به کمپرسور فشار زیادی وارد میشود. متقابلا نیز مصرف انرژی افزایش قابل توجهی خواهد داشت. تمیز کردن سیم پیچها یک کار تقریبا ساده است که باید هر سال حداقل دو بار انجام داده شود. البته فراموش نکنید که دستورالعملهای مربوط را در دفترچه راهنما پیدا کنید.
5- سرد کردن مواد غذایی قبل از قرار دادن آنها در یخچال
توجه به بعضی از موارد کوچک و ظاهری نیز میتواند به کاهش مصرف انرژی کمک شایانی نماید. به عنوان مثال عدم قرار دادن مواد غذایی داغ در داخل یخچال، خود یک عمل بسزایی است که از هدر رفتن انرژی جلوگیری مینماید. اگر مواد غذایی که قصد دارید در یخچال یا فریزر جا کنید، گرم هستند اندکی صبر کنید و بعد از سرد شدن کامل، آن را در یخچال یا فریزر قرار دهید تا حجم گرمای اضافه شده به داخل یخچال، کاهش یابد. توجه داشته باشید که در زمان قرار دادن غذاها نیز از ظرف در دار استفاده کنید تا گرمای باقی مانده را به فضای داخل منتقل نکند.
6- سازماندهی فضای داخل یخچال
با سازماندهی مواد غذایی موجود در یخچال و فضای داخلی، نه تنها همه چیز مرتب و در جای مناسب خود قرار میگیرد، بلکه هزینهی مصرف انرژی نیز کاهش مییاید؛ چرا که با منظم بودن فضای داخل یخچال، وقت کمتری برای باز کردن درب و جستوجوی مواد غذایی مورد نظر نیاز است که منجر به صرفهجویی در مصرف انرژی میشود. در نظر داشته باشید که از قفسهی بالایی یخچال برای جاگذاری موادی بگذارید که استفاده از آنها زیاد است. بنابراین وسایل بزرگ مانند ظروف، جعبههای غذا و غیره را از قسمت بالای قفسه به پایین منتقل کنید. این وسایل بزرگتر همچنین میتوانند گرما را درون یخچال به دام بیندازند و دستگاه را مجبور به کار بیشتر کند، بنابراین آنها را نزدیک ته یخچال نگه دارید.
7- چک کردن دمای یخچال
چک کردن دمای یخچال و فریزر یکی دیگر از راههای ساده در جهت کاهش مصرف انرژی است. فراموش نکنید که هر چند وقت یک بار، دمای یخچال خود را بررسی کنید. توجه داشته باشید که فریزر نیازی به تنظیم دمای سرد یخبندان ندارد؛ چرا که سبب مصرف انرژی شده و حتی در مواردی باعث آسیب به مواد غذایی حساس میشود. دمای مطلوب یخچال 2 تا 3 درجهی سانتیگراد است؛ در حالی که فریزر شما باید -17 تا -15 درجهی سانتیگراد باشد.
اگر نگران مصرف بالای انرژی یخچال و یا فریزر هستید، حتما با یک متخصص و تعمیرکار لوازم خانگی تماس بگیرید. یک تکنسین حرفهای میتواند لوازم خانگی شما را از نظر هرگونه مشکل اساسی بررسی و تعمیر لوازم خانگی را انجم دهد تا مطمئن شود که در اوج کارایی، کار میکند.
همچنین اگر مایل هستید که اطلاعات بیشتری راجع به آموزش و نگهداری از لوازم خانگی انواع لوازم خانه به دست آورید، از دیگر مقالههای فست فیکس نیز دیدن نمایید.